VAD ÄR FERTILITETSFÖRSTÅELSE?

Inom Justissemetoden bevaka  vi främst tre olika fysiologiska förändringar; biomarkörer: 

  • sekretet från cervix – genom att titta på toapapperet vad som finns där
  • temperatur, närmare bestämt basalkroppstemperaturer
  • livmodertappens rörelse, mjukhet och öppenhet

Varför gör vi då detta?
Jo för alla dessa tre kan visa oss när vi är fertil respektive infertil. Många mensappar räknar fram när de tror du har ägglossning, när de tror du får mens och när de tror du är fertil. Detta är inte alls tillförlitligt utan en ren gissning. Genom att du istället observerar och kartlägger biomarkörer kan du dag till dag veta om du är fertil eller inte. 

Justissemetoden som hormonfritt preventivmedel
Justisse har en hög säkerhet om du använder metoden korrekt. Liknande metoder har i studier en säkerhet på 99,4-99,6% vid perfekt användning (större chans för perfekt användning när du lär av en handledare) samt 98-99% vid typisk användning.

Under din fertila period undviker du penetrerande sex. I en normal menscykel är du fertil cirka 6-7 dagar. I den fertila fasen kan du välja att istället använda ha alternativ sex, där penis och vulva inte kommer i kontakt med varandra.  Eller välja en barriärmetod som kondom eller pessar, eller avbrytet sex. Men då litar du på den valda metodens säkerhet. 

Justissemetoden kan användas för att bli gravid, då du dag till dag kan se om du är fertil och vilka dagar du ska ha sex på för att med störst chans bli gravid. Då kan också se hur dina hormonella nivåer är. Har du tex en för kort lutealtfas, tiden efter din ägglossning fram tills nästa mens, finns det större risk för missfall eller infertilitet.

Justissemetoden funkar oavsett om du har regelbundna eller oregelbundna menscykler och kan användas från det att du får mens i puberteten fram tills din mens slutar vid menopaus.

Din menscykel speglar också din hälsa
Menscykeln påverkas av till exempel vad du äter och vad du inte äter, miljö och livsstil. Jag hjälper dig att se hur olika symptom i cykeln kan ha koppling till detta. Kroppen behöver ha rätt näring och möjligheter för att prioritera fertilitet. Menscykeln är stresskänslig och kommer alltid prioritera överlevnad framför fertilitet. 

Lär dig Justissemetoden med mig!

Annons
%d bloggare gillar detta: